Nobel mükafatlı fizik “Bu cür makaron hazırlaya bilərik” dedi, italyanlar qəzəbləndirdi.
İtalyanlar çox vaxt mətbəxlərinə çox həssas yanaşırlar, belə ki, pizzada hansı inqrediyentlərdən istifadə olunacağı və ya bolonez sousuna hansı növ makaronun uyğun olması ilə bağlı daimi mübahisələr var.
Belə olan halda, Nobel mükafatlı italyan fizikinin aşpazların əsrlər boyu inandıqları hər şeyi alt-üst edən makaron bişirmək barədə məsləhət verməsi çox böyük təəccüb doğurdu.
Aktualtv.az xəbər verir ki, atom miqyasından planet miqyasına qədər fiziki sistemlərdə nizamsızlıq və dalğalanmaların qarşılıqlı əlaqəsini kəşf etdiyinə görə 2021-ci il fizika üzrə Nobel mükafatını qazanan professor Giorgio Parisi, makaron bişirərkən istiliyi yarıya endirməyin və qazanın üstünü su ilə örtməyin qənaətcil olacağını təklif etdi. O, “Qapağı bağlayın və suyun qalan istiliyinin bişirilməsini tamamlamasını gözləyin” deyə rəy bildirmişdi.
Bunun əksinə olaraq, Michelin ulduzlu aşpaz Antonello Colonna bildirdi ki, bu üsul makaronu kauçuk kimi edəcək və heç vaxt o tərz ilə yüksək səviyyəli restoranda xidmət edilə bilməz.
Müzakirə qısa müddətdə mediaya yayıldığı üçün qida və elm dünyasının aparıcı adları da bu müzakirəyə daxil edilib.
Bəs, Parisinin üsulu evdə makaron bişirərkən pula qənaət etməyə çalışanlar üçün həqiqətən münasibdirmi? Həqiqətən dadı deyildiyi kimi pis olur?
Ən səmərəli bişirmə üsulu makaronu qaynar su və ya sous ilə bir qazana qoymazdan əvvəl bir-iki dəqiqə soyuq suda islatmaqdır.
Qazanın qapağını bağlı saxlamaq, edə biləcəyiniz başqa bir sadə şeydir. Duz əlavə etmək qaynama nöqtəsində az fərq yaratsa da, dadı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırır.